Roladki ze schabu
Opublikowano: 07.06.2021 r.
Schab wieprzowy, ogórek kiszony i musztarda to kluczowe składniki roladek ze schabu, które sprawiają, że danie jest soczyste i aromatyczne. Do tego dodajemy pieczarki i cebulę, które nadają całości wyjątkowy smak i teksturę. Wszystko podsmażone na oleju rzepakowym. Idealna propozycja na smaczny i prosty obiad.
Składniki dla 1 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 200 g (2 filety)
- Ogórek kiszony - 70 g (1 sztuka)
- Musztarda - 20 g (2 łyżeczki)
- Pieczarki - 120 g (6 sztuk)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie filety. Dopraw.
- Jedną stronę posmaruj musztardą, ułóż pieczarki z cebulką i ogórka. Zawiń w roladki.
- Podsmażaj na patelni na oleju z każdej strony ok. 2-3 minut, następnie ułóż w naczyniu żaroopornym, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Posiłek jest dość kaloryczny i ciężkostrawny. Aby to zmienić, najlepiej wykorzystać mięso drobiowe i przygotować roladki bez panierki.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk