Roladki z tortilli z tuńczykiem
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, pełnoziarnista tortilla i soczysta sałata – to trójka bohaterów tej pysznej przekąski. Do tego dochodzą kremowy ser gouda, musztarda dodająca smaku i chrupiący ogórek. Idealne połączenie na szybki lunch lub zdrową przekąskę.
Składniki dla 4 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g (1 puszka)
- Tortilla pełnoziarnista - 120 g (2 szt)
- Sałata - 100 g (4 garści)
- Ser gouda - 50 g (2 plastry)
- Musztarda - 50 g (2 łyżki)
- Ogórek - 50 g (10 plastrów)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Tortille wysmaruj musztardą i ułóż na nich porwane liście sałaty.
- Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż na tortille.
- Ser porwij na kawałki i umieść na tortillach.
- Ogórki wyłóż na tortille.
- Boki placków złóż do środka, następnie placki zroluj.
- Pokrój je na mniejsze kawałki i zabezpiecz każdy wykałaczką.
Komentarz dietetyka
To dobra opcja dostarczająca sporo białka i dobrych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny