Roladki z tortilli wegetariańskie
Opublikowano: 08.11.2021 r.
Papryka czerwona, rukola, hummus i awokado – to główne składniki roladek z tortilli wegetariańskiej. Te zdrowe i kolorowe wrapy to idealna przekąska na każdą okazję. Połączenie chrupiących warzyw z kremowym awokado i hummusem to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Proste do przygotowania, a jednocześnie pełne smaku!
Składniki dla 10 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 40 g (2 sztuki)
- Hummus - 40 g (4 łyżki)
- Serek śmietankowy - 40 g (4 łyżki)
- Papryka czerwona - 400 g (2 sztuki)
- Kolendra świeża - 30 g (garść)
- Rukola - 40 g (2 garści)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Awokado - 200 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Placki tortilli rozłóż na stole i posmaruj. Jedną humusem, drugą serkiem śmietankowym.
- Na każdej posmarowanej tortilli z brzegu ułóż paprykę i marchew pokrojoną w słupki.
- Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój w plastry.
- Dodaj plastry awokado na tortille i skropl sokiem z cytryny.
- Całość posyp kolendrą i zawiń tortille.
- Pokrój na 3-4 cm plastry.
Komentarz dietetyka
Roladki z tortilli to świetny pomysł na wegetariańską przekąskę pełną witamin.
~ Oliwia Gawron, dietetyk