Roladki z tortilli
Opublikowano: 21.08.2021 r.
Tortilla, serek śmietankowy, świeża sałata i szynka z indyka – to tylko niektóre składniki potrzebne do stworzenia pysznych roladek z tortilli. Te kolorowe przekąski urozmaicą każde spotkanie. Dodaj do tego paprykę czerwoną oraz chrupiący ogórek, a całość zwieńcz świeżym szczypiorkiem. Prosto, smacznie i szybko!
Składniki dla 40 porcji:
- Tortilla - 240 g (4 placki)
- Serek śmietankowy - 80 g (8 łyżeczek)
- Sałata - 40 g (8 liści)
- Szynka z indyka - 120 g (8 plastrów)
- Papryka czerwona - 110 g (0,5 sztuki)
- Ogórek - 120 g (1 średni wielkości długi ogórek)
- Rzodkiewka - 120 g (8 sztuk)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyżki)
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Każdy placek tortilli posmaruj 2 łyżeczkami serka.
- Serek posyp szczypiorkiem, połóż po 2 liście sałaty, 2 plastry wędliny, plasterki ogórka, plasterki rzodkiewki oraz słupki papryki.
- Zwiń tortille ściśle w rulon i zawiń ciasno w folię spożywczą.
- Pozostaw w lodówce na 15-20 minut a następnie pokrój.
Komentarz dietetyka
Roladki z tortilli są świetną i pyszną przystawką czy zakąską na imprezy. Możesz je także przygotować jako drugie śniadanie dla dziecka. Zawierają sporo warzyw a aby były jeszcze zdrowsze wybierz serek śmietankowy i szynkę z dobrym składem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki