Roladki z szynki parmeńskiej
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Szynka parmeńska, serek śmietankowy i suszone pomidory to kluczowe składniki, które tworzą niezwykle smaczne roladki. Każdy kęs to połączenie delikatnego, śmietankowego nadzienia z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów, drapanym przez cienkie plastry szynki parmeńskiej. Idealne na przystawkę, która zaskoczy niejedno podniebienie.
Składniki dla 15 porcji:
- Szynka parmeńska - 80 g
- Serek śmietankowy - 270 g
- Śmietana 12% - 10 g
- Suszone pomidory - 70 g (10 sztuk)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- miseczka
Przepis krok po kroku
- Serek śmietanowy wymieszaj ze śmietaną.
- Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę.
- Suszone pomidory wymieszaj z serkiem. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Rozłóż plasterki szynki. Jeśli są duże, możesz podzielić je na pół.
- Nabierz łyżkę serka i ułóż na krótszym brzegu plasterka szynki.
- Zawiń szynkę z serkiem.
- Układaj na talerzu. Możesz przystroić rukolą lub listkami bazylii.
Komentarz dietetyka
Szynka parmeńska, choć powstaje z wieprzowiny, jest bardzo polecana i doceniania przez fanów zdrowego żywienia. 100 g szynki zawiera tylko 135 kcal, z czego tylko 3 g stanowi tłuszcz, a aż 26 g stanowi białko, w tym leucynę i izoleucynę- aminokwasy przyspieszające budowę mięśni.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk