Roladki z szynki konserwowej
Opublikowano: 25.06.2021 r.
Szynka konserwowa, serek kanapkowy z czosnkiem, papryka czerwona, ogórek kiszony – te składniki wystarczą, żeby stworzyć smaczne roladki z szynki konserwowej. Plastry szynki wypełnione kremowym serkiem i chrupiącą papryką, a do tego kwaśny ogórek kiszony, tworzą świetne połączenie smaków i tekstur na szybki obiad lub przekąskę.
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka konserwowa - 100 g (5 plastrów)
- Serek kanapkowy z czosnkiem - 150 g (1 opakowanie)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Ogórek kiszony - 180 g (3 szt)
- Szczypiorek - 5 g (5 łodyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w kostkę.
- W misce zmieszaj ze sobą serek, paprykę, ogórka i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
- Gotowy farsz nakładaj na brzeg szynki, a całość zroluj. .
- Każdy plaster zwiąż dekoracyjnie szczypiorkiem
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na duży udział przetworzonego czerwonego mięsa nie powinno zbyt często gościć w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny