Roladki z mięsem mielonym
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Schab wieprzowy, soczyste mięso mielone i aromatyczna cebula grają główną rolę w tych pysznych roladkach. Dodatek przecieru pomidorowego i śmietany nadaje im wyjątkowy smak, a świeży koperek i natka pietruszki dodają świeżości. To roladki, które łączą w sobie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę, idealne na obiad czy kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 700 g
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 40 g
- Śmietana 12% - 140 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj mięso mielone i dopraw solą oraz pieprzem.
- Smaż mięso przez 4-5 minut.
- Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki oraz koper.
- Zdejmij z gazu i dodaj śmietanę kwaśną, wymieszaj.
- Schab pokrój w plastry o grubości 3-4 cm.
- Rozbij schab tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Każdy kawałek schabu nafaszeruj mięsem mielonym i zwiń w rulon.
- Obsmaż na patelni i umieść w naczyniu do zapiekania.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Roladki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Roladki z mięsem mielonym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki nie zawierają dużej ilości kalorii, świetnie więc sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Roladki są także bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny