Roladki z łososia
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Łosoś wędzony, serek śmietankowy light i suszone pomidory - to kluczowe składniki do przygotowania roladek z łososia. Delikatny smak wędzonego łososia doskonale łączy się z kremowym serkiem, a suszone pomidory dodają wyrazistego akcentu. To wszystko razem tworzy prostą, ale efektowną przekąskę, która z pewnością zachwyci Twoich gości.
Składniki dla 5 porcji:
- Łosoś wędzony - 200 g
- Serek śmietankowy light - 120 g
- Jogurt naturalny 2% - 30 g
- Ogórek - 100 g (1 średnia sztuka)
- Suszone pomidory w oleju - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- miska, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- Serek wymieszaj z jogurtem, suszonymi pomidorami, szczyptą soli i pieprzu oraz posiekanym koperkiem.
- Ogórek obierz i pokrój go w słupki usuwając z niego nasionka.
- Plastry łososia ułóż na desce do krojenia i na każdy plaster nałóż łyżeczki serka oraz słupki ogórka.
- Łososia z nadzieniem zwiń jak roladkę.
- Roladki przekrój na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże.
- Każdą roladkę nadziej na wykałaczkę, aby łatwiej było ją zjeść.
Komentarz dietetyka
Roladki z łososia to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Jest to danie, które starczy do naszego organizmu sporych ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz witaminy D.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny