Roladki z kurczaka z piekarnika
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Piersi kurczaka, szpinak, ser feta i suszone pomidory – to kluczowe składniki na pyszne roladki z kurczaka z piekarnika. Kurczak jest delikatny i soczysty, a wnętrze pełne aromatycznego nadzienia ze szpinakiem i serem feta, podbitego smakiem suszonych pomidorów. Idealne na szybki i sycący obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 700 g
- Szpinak mrożony - 250 g
- Ser Feta - 100 g
- Serek śmietankowy - 200 g
- Suszone pomidory - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na porcje.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Rozbij mięso tłuczkiem do mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż.
- Dopraw szpinak solą i pieprzem.
- Pomidory suszone pokrój w paski.
- Dodaj do szpinaku serek śmietankowy, pokruszony ser feta oraz suszone pomidory.
- Wymieszaj farsz dokładnie.
- Wyłóż szpinak na piersi z kurczaka i zwiń w rulon.
- Zepnij mięso wykałaczkami.
- Umieść w naczyniu do zapiekania i na wierzch dodaj kawałki masła.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 minut.
- Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Roladki z kurczaka z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość składników mineralnych. Roladki zawierają niedużą ilość kalorii i sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny