Roladki z kurczaka
Opublikowano: 06.10.2021 r.
Piersi kurczaka, szpinak, ser feta i serek śmietankowy to kluczowe składniki tych pysznych roladek z kurczaka. Delikatne mięso nadziewamy szpinakiem oraz kremowym serkiem śmietankowym, a całość wzbogacamy wyrazistą fetą. Doskonałe zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Szpinak - 300 g
- Ser Feta - 100 g (Pół kostki)
- Masło - 50 g
- Serek śmietankowy - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka przekrój w połowie, zostawiając 1 cm od końca. Dopraw solą i pieprzem oraz curry.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj serek kremowy i wymieszaj, wyłącz gaz i dodaj fetę, wymieszaj.
- Przestudzony farsz wyłóż na piersi z kurczaka i zwiń w roladki.
- Kurczaka zepnij wykałaczkami i obsmaż na oleju rzepakowym.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarz dietetyka
Roladki z kurczaka to danie zawierające dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest niskokaloryczna i zawiera wiele cennych składników mineralnych. Szpinak jest dobrym źródłem żelaza i błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny