Roladki z karkówki z pieczarkami
Opublikowano: 21.09.2021 r.
Karkówka wieprzowa, pieczarki i cebula to kluczowe składniki, które w połączeniu z masłem tworzą pyszne roladki z karkówki z pieczarkami. Dzięki tym składnikom danie jest soczyste i pełne smaku, a pieczarki i cebula nadają mu wyjątkowego aromatu. Roladki z karkówki to świetny pomysł na obiad, który z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 7 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 600 g
- Pieczarki - 400 g (10 średnich sztuk)
- Cebula - 200 g (2 średnie sztuki)
- Masło - 100 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Natka pietruszki - 20 g
- Mąka ziemniaczana - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Pieczarki pokrój w kostkę. Pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej masło podduś pieczarki razem z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie.
- Plastry karkówki rozbij tłuczkiem do mięsa, jak na schabowe. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym.
- Na środek plastra nakładaj pieczarki, złóż brzegi i zwiń. Obtocz w mące ziemniaczanej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złote.
- Przełóż roladki do garnka i wlej 100 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś na wolnym ogniu 30 minut.
- Gotowe danie podawane na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Roladki z karkówki z pieczarkami to danie zawierające dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Karkówka jest dość tłustym kawałkiem tuszy wieprzowej. Mięso jest kaloryczne dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej ogranicz spożywanie karkówki.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny