Roladki z karkówki
Opublikowano: 20.10.2021 r.
Karkówka wieprzowa, ogórek kiszony, musztarda i pieczarki – to główne składniki, które sprawią, że te roladki z karkówki będą prawdziwym hitem na Twoim stole. Cebula dodaje im wyjątkowego aromatu, a soczyste mięso doskonale komponuje się z pikantnym i soczystym nadzieniem. Prosty przepis na domowy obiad, który zadowoli każdego smakosza.
Składniki dla 2 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 300 g
- Ogórek kiszony - 70 g (1 sztuka)
- Musztarda - 20 g (2 łyżeczki)
- Pieczarki - 120 g (6 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie filety. Dopraw.
- Jedną stronę posmaruj musztardą, ułóż pieczarki z cebulką i ogórka. Zawiń w roladki.
- Podsmażaj na patelni na oleju z każdej strony ok. 2-3 minut, następnie ułóż w naczyniu żaroopornym, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Farsz pieczarkowy z cebulą i musztardą jest dość cieżkostrawny i u osób z problemami żołądkowo jelitowymi może prowadzić do ich nasilenia.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk