Roladki z indyka ze szpinakiem
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Mięso z piersi indyka, szpinak i ser pleśniowy to podstawowe składniki roladek, które zachwycą niejedno podniebienie. Dopełnieniem ich smaku są aromatyczny czosnek i odrobina ostrego ketchupu. Takie połączenie sprawia, że danie jest zarówno lekkie, jak i pełne wyrazu. Śmietana i oliwa z oliwek dodają delikatności i pozwalają rozwinąć się wszystkim smakom. To przepis, który warto mieć w swojej kuchni, by zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół.
Składniki dla 2 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 300 g
- Szpinak - 200 g
- Ser pleśniowy niebieski - 50 g
- Ketchup - 10 g (ostry, 1 łyżka)
- Czosnek - 1 g (2 ząbki)
- Śmietana 18% - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Na rozgrzaną oliwę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek po czym dodaj umyty i wysuszony szpinak.
- Wszystko razem podsmażaj, aż szpinak odparuje.
- Do miseczki wlej śmietanę, ketchup i dodaj pokruszony ser z niebieską pleśnią. Dokładnie wymieszaj.
- Powstałą masę dodaj do szpinaku na patelni i dopraw solą i pieprzem. Duś aż odparuje i zrobi się gęste.
- Pierś z indyka przekrój wzdłuż na dwie części.
- Każdą część rozpłaszcz dłonią i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
- Masę szpinakową wyłóż na kawałki indyka i zwiń.
- Roladki delikatnie przełóż do naczynia żaroodpornego, dolej 4 łyżki wody i przykryj pokrywką.
- Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Mięso z indyka świetnie sprawdzi się u osób, które chciałyby spożywać pełnowartościowe białko z niewielką ilością tłuszczu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk