Roladki z indyka
Opublikowano: 02.06.2021 r.
Mięso z piersi indyka, oliwa z oliwek, ser mozzarella light i szynka parmeńska – to główne składniki sprawiające, że nasze roladki z indyka są wyjątkowe. Dodaj do tego prostotę przygotowania i gwarantowany efekt smakowy, a otrzymasz danie, które jest idealne na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi.
Składniki dla 2 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Ser mozzarella light - 100 g
- Szynka parmeńska - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Filet z piersi indyka przetnij na dwa kawałki. Następnie każdy z nich rozbij na cieńsze filety i dopraw je solą.
- Pęczek natki pietruszki posiekaj wraz z obranym czosnkiem. Składniki wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Posto z pietruszki posmaruj na filety.
- Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokrój je na dwie części. Każdą z nich ułóż na filetach. Następnie ułóż kilka sztuk pomidorów suszonych i filety zwiń w roladki spinając je wykałaczkami.
- Każdą z roladek zawiń w plastry szynki. Zrób to szczelnie.
- Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj je oliwą z suszonych pomidorów i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Gotowe roladki podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny