Roladki z boczkiem
Opublikowano: 04.08.2022 r.
Piersi kurczaka, wędzony boczek, suszone śliwki i śmietanka kremowa - te składniki to podstawa pysznych roladek z boczkiem. Filety z kurczaka otulone boczkiem, faszerowane śliwkami, a wszystko to duszone w śmietance z dodatkiem aromatycznej natki pietruszki. Świetne połączenie smaków, które na pewno trafi w gusta wielu domowników.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g (w plastrach)
- Śliwki suszone - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Masło klarowane - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka podziel na porcje.
- Dopraw mięso solą i pieprzem.
- W każdy kawałek piersi z kurczaka zawiń śliwkę.
- Obwiń roladkę plastrem boczku i zepnij wykałaczką.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż roladki.
- Wlej na patelnię śmietanę i gotuj roladki przez 10-15 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
- Podawaj roladki z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Komentarz dietetyka
Roladki z boczkiem to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki świetnie sprawdzą się dla osób na diecie ketogenicznej. Potrawa zawiera dużą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny