Roladki z bakłażana
Opublikowano: 27.06.2021 r.
Bakłażan, ser twarogowy i suszone pomidory w oleju to absolutne hity tego przepisu na roladki z bakłażana. Do tej pysznej kombinacji dołączają także ser feta, rukola i granat, które dodają całości świeżości oraz ciekawego, lekko kwaskowatego smaku. Idealne na przystawkę lub lekką kolację!
Składniki dla 2 porcji:
- Bakłażan - 240 g (1 sztuka)
- Ser twarogowy półtłusty - 150 g
- Ser Feta - 40 g
- Suszone pomidory w oleju - 100 g (5 sztuk)
- Rukola - 40 g (2 garści)
- Granat - 80 g (4 łyżki)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Bakłażana umyj i pokrój, wzdłuż, w cienkie plastry. Odrzuć pierwszy i ostatni plaster.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry bakłażana, skrop je oliwą i posyp szczyptą pieprzu.
- Piecz około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Po upieczeniu wystudź bakłażana.
- Twaróg zblenduj z suszonymi pomidorami i fetą.
- Plastry bakłażana posmaruj masą twarogową i zwiń.
- Na talerz wyłóż rukolę, roladki i posyp pestkami granata.
Komentarz dietetyka
Roladki z bakłażana mogą być jedzone przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny