Roladki wołowe

Opublikowano: 09.06.2021 r.
Udziec wołowy, boczek wieprzowy i ogórek kiszony to trio, które nada tym roladkom wyrazistego smaku. Roladki wołowe łączą delikatność mięsa z chrupiącym boczkiem i kwaśnym akcentem ogórka kiszonego. Dodatek cebuli i aromatycznego czosnku tworzy prawdziwą symfonię smaków, podkreśloną bulionem wołowym. Idealne na domowy obiad, który zachwyci wszystkich!
Składniki dla 4 porcji:
- Udziec wołowy - 400 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 100 g (1 opakowanie, 8 plastrów)
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała cebula)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Ogórek kiszony - 80 g (1 duży ogórek)
- Bulion wołowy - 1000 ml
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, garnek mały, patelnia, sznurek
Przepis krok po kroku
- Z ogórka odetnij oba końce i podziel go na 4 części.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wołowinę opłucz i osusz, a potem pokrój na plastry. Plastry rozbij delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa (strona z paskami). Mięso oprósz solą i pieprzem.
- Na każdym plasterku wołowiny wyłóż boczek, a potem umieść tam ogórek i cebulę. Plasterki dobrze zawiń w ciasny rulon (dodatków nie powinno widać), a potem zawiń je sznurkiem.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Mięso smaż do przyrumienienia z każdej strony, a potem przełóż je do garnka.
- Zagotuj 750 ml bulionu i zalej nim mięso.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelnię po mięsie wlej dodatkową łyżkę oleju i dodać cebulę. Podsmażaj ją ok. 3-4 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie wlej 250 ml bulionu i dobrze zbierz smaki z patelni. Gdy bulion się podgrzeje, całą zawartość patelni umieść w garnku z mięsem i bulionem.
- Mięso gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1,5 h. Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawaj od razu z wybranymi dodatkami.