Roladki schabowe ze szpinakiem
Opublikowano: 20.01.2025 r.
Schab wieprzowy, szpinak i ser mozzarella – to główni bohaterowie naszego przepisu na roladki! Mięso nadziewane szpinakiem, podsmażone z cebulą i czosnkiem, a potem zrolowane razem z ciągnącym się serem. Idealnie chrupiące dzięki panierce z jajka i bułki tartej. Brzmi pysznie, prawda?
Składniki dla 6 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g (6 plastrów)
- Szpinak - 500 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ser Mozzarella - 120 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso delikatnie rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Na patelnię dodaj szpinak duś całość do miękkości.
- Na środek każdego rozbitego kawałka mięsa dodaj odrobinę szpinaku i plaster sera mozarella.
- Zawiń całość w rulon tak, aby farsz nie wyleciał.
- Jajko wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca do osobnej miski wsyp bułkę tartą.
- Zanurz roladkę w jajku następnie w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
Komentarz dietetyka
Farsz do naszych roladek może być dowolny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk