Roladki schabowe z serem
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, musztarda, ogórki kiszone, suszone pomidory w oleju i ser gouda – oto zestaw składników, który przemieni zwykły obiad w coś wyjątkowego. Roladki schabowe z serem to danie, które łączy w sobie soczystość mięsa i wyrazistość dodatków, tworząc niezwykle smakowity duet.
Składniki dla 6 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Musztarda - 25 g
- Ogórki kiszone - 120 g
- Suszone pomidory w oleju - 80 g
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Pokrój mięso na plastry i rozbij na cienkie placki.
- Posyp je solą i pieprzem i posmaruj, z jednej strony, cienko musztardą.
- Ser, ogórki i pomidory pokrój w słupki/paski.
- Na brzegu każdego kawałka posmarowanego musztardą, wyłóż po trochu dodatków i zwiń, zaczynając od strony z dodatkami.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Ułóż roladki, zawinięciem do dołu, w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w 180 C, przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Roladki schabowe z serem podawaj z kaszą i warzywami, aby uzyskać zdrowy, zbilansowany posiłek.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny