Roladki schabowe z piekarnika

Opublikowano: 29.09.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, kiszone ogórki, suszone pomidory w oleju i ser gouda to kwintesencja doskonałych roladek schabowych z piekarnika. Ostry smak musztardy dodaje wyjątkowego charakteru, a mięso schabowe stanowi bazę, która idealnie łączy się ze słodko-kwaśnymi pomidorami oraz delikatnym serem gouda.
Składniki dla 6 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Musztarda - 25 g
- Ogórki kiszone - 120 g (2 ogórki)
- Suszone pomidory w oleju - 80 g
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na cienkie plastry i rozbij na cienkie placki wieprzowe.
- Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu i posmaruj, po jednej stronie, cienką warstwą musztardy.
- Pomidory, ogórki i ser pokrój w słupki/paski.
- Na brzegu każdego kawałka mięsa z musztardą ułóż po trochu dodatków.
- Zwijaj roladki od strony z dodatkami.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- W naczyniu żaroodpornym układaj roladki, końcówka mięsa do dołu.
- Piecz w 180 C, przez około 40 minut.
Komentarz dietetyka
Roladki schabowe z piekarnika możesz podawać z kaszą i surówką, aby uzyskać zdrowy i zbilansowany posiłek.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny