Roladki schabowe z pieczarkami
Opublikowano: 16.09.2021 r.
Schab wieprzowy, pieczarki, cebula i oliwa z oliwek - te składniki to podstawa przepisu na pyszne roladki schabowe z pieczarkami. Połączenie soczystego mięsa z aromatycznym farszem z pieczarek i cebuli, a to wszystko podsmażone na oliwie, sprawia, że danie jest pełne smaku i bardzo apetyczne.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g (4 plastry)
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 75 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i dopraw solą, a także pieprzem.
- Farsz pieczarkowy nałóż na środek każdego kotleta i zroluj, zepnij mięso wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.
- Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, jednak warto pamiętać, że wieprzowina nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu,
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny