Roladki schabowe w sosie

Opublikowano: 16.09.2021 r.
Schab wieprzowy, cebula, musztarda i bulion warzywny - to kluczowe składniki naszych smakowitych roladek schabowych w sosie. Idealnie doprawione, soczyste kawałki mięsa nadają potrawie wyjątkowy smak, a aromatyczny sos z dodatkiem musztardy i bulionu tylko podkreśla całość. Smaczna i prosta potrawa na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g (4 plastry)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Musztarda - 40 g (4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.
- Cebulę podziel na 4 części. Każdy kotlet posmaruj 1 łyżeczką musztardy i ułóż na środku cebulę. Mięso zroluj i zepnij wykałaczkami, by się trzymało.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.
- Roladki przenieś do garnka i zalej je bulionem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Całość duś przez 1 godzinę.
- Mąkę połącz z 3 łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i przelej do mięsa.
- Doprowadź całość do zagotowania i przemieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowy obiad, jednak należy pamiętać, że schab nie powinien gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny