Roladki schabowe duszone
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, musztarda sarepska, ogórki kiszone, kiełbasa podwawelska oraz cebula to główne składniki roladek schabowych duszonych. Połączenie soczystego mięsa z pikantną musztardą, kwaśnymi ogórkami i aromatyczną kiełbasą nadaje daniu wyjątkowy smak. Cebula dodaje słodyczy oraz podkreśla całość, tworząc pełne aromatu, klasyczne danie obiadowe.
Składniki dla 8 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Musztarda sarepska - 60 g (3 łyżki)
- Ogórki kiszone - 120 g (2 sztuki)
- Kiełbasa podwawelska - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (2 łyżki)
- Cebula - 500 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender, tłuczek do mięsa, pokrywka do patelni, wykałaczki, sznurek
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na 8 plastrów.
- Rozbij mięso tłuczkiem na cienkie plastry.
- Każdego ogórka podziel na 4 podłużne części. Kiełbasę pokrój w podobny sposób by uzyskać 8 kawałków.
- Rozbity schab posmaruj musztardą z jednej strony.
- Na brzegu ułóż kawałek ogórka i kawałek kiełbasy, po czym zawiń w rulon i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczką.
- Roladki oprósz mąką z każdej strony.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż na łyżce oleju.
- Gdy cebula zmięknie i się zarumieni, przełóż ją z patelni do innego naczynia.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i ułóż rolady. Zrumień je z każdej strony.
- Gdy powstały sos odparuje, dolej szklankę wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 30-40 minut.
- Od czasu do czasu dolewaj niewielką ilość wody.
- Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je na talerz.
- Do pozostałego na patelni sosu dodaj cebulę, szczyptę soli i pieprzu, po czym zblenduj.
- Roladki podawaj polane sosem cebulowym.
Komentarz dietetyka
Żeby jak najlepiej przyswoić zawarte w mięsie żelazo warto spożyć je w towarzystwie surówki ze świeżych lub kiszonych warzyw bogatych w witaminę C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk