Roladki drobiowe ze szpinakiem
Opublikowano: 06.10.2021 r.
Piersi kurczaka, mrożony szpinak, ser kozi, suszone pomidory i boczek wędzony to główne składniki pysznych roladek drobiowych ze szpinakiem. Kurczak nadziewany delikatnym szpinakiem i kremowym serem kozim, doprawiony suszonymi pomidorami oraz boczkiem, a potem smażony na maśle klarowanym – brzmi jak uczta dla podniebienia!
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Szpinak mrożony - 300 g
- Ser kozi miękki - 130 g
- Suszone pomidory - 120 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Masło klarowane - 40 g (2 łyżki stołowy)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Rozmrożony wcześniej szpinak dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż chwilę.
- Pomidory suszone pokrój w paski i dodaj do szpinaku, zdejmij z ognia, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj.
- Piersi z kurczaka przekrój w połowie, zostaw jeden centymetr od końca aby pierś była połączona na środku. Dopraw je solą i pieprzem i wyłóż farsz szpinakowy, zwiń roladkę i każdą roladkę owiń w plaster boczku.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż roladki aż będą rumiane.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 przez 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
Roladki drobiowe ze szpinakiem to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego oraz cennych witamin i składników mineralnych. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza oraz błonnika pokarmowego przyśpieszającego pracę jelit.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny