Roladki drobiowe z piekarnika
Opublikowano: 01.01.2024 r.
Piersi kurczaka, ser żółty i czosnek - to główne składniki roladek drobiowych z piekarnika. Te delikatne kawałki mięsa nadziewane są aromatycznym serem, a połączenie z czosnkiem nadaje im wyjątkowego smaku. Natka pietruszki dodaje świeżości, oliwa z oliwek dba o soczystość, a bułka tarta sprawia, że są przyjemnie chrupiące.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g (4 piersi)
- Ser żółty - 80 g (4 plastry)
- Natka pietruszki - 50 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bułka tarta - 100 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, folia spożywcza, tłuczek do mięsa, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, dodaj do niej oliwę, ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą pastę.
- Każdą z piersi kurczaka rozbij na cienkie płaty (piersi możesz umieścić między folią spożywczą.
- Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na każdą z piersi ułóż pastę pietruszkową (rozsmaruj ją, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony mięsa).
- Na paście pietruszkowej ułóż kawałki sera żółtego i zawiń roladki.
- Roladki posmaruj oliwą i obsyp bułką tartą.
- Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
- Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Roladki drobiowe z piekarnika to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny