Rolada ze schabu
Opublikowano: 06.10.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, pieczarki, suszone pomidory i cebula to główne składniki rolady, która z pewnością zachwyci swoim smakiem. Każdy element tego dania jest starannie dobrany, by stworzyć harmonijną kompozycję. Delikatne mięso schabu idealnie współgra z aromatycznymi pieczarkami i suszonymi pomidorami, natomiast cebula dodaje całości głębi i słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1200 g
- Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
- Suszone pomidory - 100 g
- Bułka tarta - 30 g
- Masło klarowane - 40 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Schab wieprzowy przekrój w połowie zostawiając centymetr od końca. Rozłóż mięso i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.
- Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj dokładnie, wystudź farsz i wyłóż na schabie. Zwiń roladę i zwiąż nicią.
- Na patelnię wlej olej rzepakowy i obsmaż roladę aby była rumiana z każdej strony.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Rolada schabowa to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym makroelementem w naszej diecie. Rolada jest dobrym daniem na diecie redukcyjnej. Danie nie zawiera dużych ilości tłuszczu i jest nisko kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny