Rolada z sera żółtego
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Ser żółty, piersi kurczaka i papryka czerwona to główne składniki wyjątkowej rolady z sera żółtego, która z pewnością zrobi furorę na Twoim stole. Intensywność sera łączy się tu z delikatnością mięsa i świeżością warzyw, tworząc pyszną i sycącą potrawę, idealną na rodzinne spotkania lub imprezę z przyjaciółmi.
Składniki dla 15 porcji:
- Ser żółty - 500 g (1 kostka)
- Jajko - 3 szt.
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 piersi)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Ogórki konserwowe - 400 g (6 sztuk)
- Majonez - 20 g (2 łyżki)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wbij jajka i dodaj majonez.
- Wymieszaj farsz do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Farsz wyłóż na blaszce do pieczenia i ułóż do piekarnika na 15 minut w 180 st. C.
- Mięso drobno pokrój i dopraw do smaku, podsmaż na patelni razem z posiekaną cebulą.
- Paprykę pokrój w słupki, a ogórki w kostkę.
- Na upieczony spód wyłóż mięso i wcześniej pokrojone warzywa.
- Zawiń placek w roladę i pokrój w paski o grubości 3-4 cm.
Komentarz dietetyka
Spód rolady jest uniwersalny, farsz możesz dobrać indywidualnie. Postaw na świeże warzywa i białko w postaci mięsa lub tofu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk