Rolada z indyka ze szpinakiem
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mięso z piersi indyka, szpinak, ser Mozzarella i oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania smakowitej rolady z indyka ze szpinakiem. Soczyste mięso, bogaty w żelazo szpinak i delikatnie ciągnący się ser tworzą pyszne i sycące danie. A prosta oliwa z oliwek dodaje mu niepowtarzalnego, śródziemnomorskiego charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Szpinak - 100 g
- Ser Mozzarella - 40 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem mielonym.
- Na środek każdego kotleta rozłóż szpinak, plaster pomidora i plasterek sera.
- Każdy kotlet zroluj, zepnij mięso wykałaczkami
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.
- Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, którą najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i dodatkiem węglowodanów złożonych, np. kaszą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny