Rolada z boczku faszerowana

Opublikowano: 12.07.2025 r.
Boczek wieprzowy, pieczarki, mięso mielone, cebula i czosnek — to główne składniki rolady z boczku faszerowanej. Soczysty boczek wypełniony aromatycznym farszem z mielonego mięsa, pieczarek i cebuli, podkręcony odrobiną czosnku. Wszystko zawiązane w smakowity rulon, który po upieczeniu staje się chrupiącą ucztą dla Twojego podniebienia.
Składniki dla 6 porcji:
- Boczek wieprzowy bez kości - 1500 g
- Pieczarki - 250 g
- Mięso mielone wieprzowe - 200 g
- Bułka tarta - 30 g (3 łyżki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, lodówka
Przepis krok po kroku
- Boczek rozwiń i natrzyj solą od wewnętrznej strony, wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę. Odłóż boczek do lodówki na 1,5 h.
- Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odparuj wodę z grzybów i odstaw je do ostygnięcia.
- Mięso mielone wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą i bułką tartą. Wbij jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Na końcu dodaj pieczarki.
- Wyciągnij boczek z lodówki i rozwiń, dodaj przygotowany farsz, zawiń całość w rulon.
- Zwiąż rulon boczku za pomocą nici. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Piecz roladę w piekarniku przez 60 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do farszu możesz dodać dowolne składniki, idealnie sprawdzą się też warzywa takie jak papryka czy cukinia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk