Rolada z boczku

Opublikowano: 28.11.2022 r.
Boczek surowy, czosnek, cebula i przyprawy - to klucz do pysznej rolady z boczku. Wędzona szynka dodaje głębi smaku, a tarta marchewka oraz świeży koperek nadają świeżości i koloru. Prosty przepis dla wielbicieli mięsnych delicji, idealny na rodzinny obiad lub weekendową ucztę z przyjaciółmi.
Składniki dla 15 porcji:
- Boczek surowy - 1200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, pędzelek, sznurek
Przepis krok po kroku
- Boczek umyj i osusz.
- W misce wymieszaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę majeranku i soli, łyżkę słodkiej papryki i po 1/4 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.
- Mieszanką natrzyj mięso.
- Od dłuższego boku zwiń ciasno boczek w roladę.
- Co około 2 cm zwiąż mięso sznurkiem.
- Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i schowaj na całą noc do lodówki.
- Na następny dzień wyjmij boczek godzinę przed pieczeniem z lodówki.
- Nagrzej piekarnik na 200 st. C. z termoobiegiem.
- Mięso w naczyniu z przykrywką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 100 minut (bez termoobiegu po 25 minutach pieczenia).
- Co jakiś czas smaruj mięso wytopionym tłuszczem za pomocą pędzelka.
- Po 100 minutach zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 20 minut w 250 st. C z termoobiegiem.
- Po upieczeniu mięso ostudź i dopiero zdejmij sznurki.
- Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.
Komentarz dietetyka
Boczek rolowany to propozycja na posiłek doskonały w diecie ketogenicznej. Nie ma tu węglowodanów, jest dużo tłuszczu oraz białko. Rolada z boczku ma zerowy indeks glikemiczny. Boczek ma dużo tłuszczów nasyconych (nadmiar w diecie jest szkodliwy).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości