Rolada wieprzowa

Opublikowano: 24.01.2023 r.
Mięso mielone wieprzowe, jajko, pieczarki i ser żółty to kluczowe składniki w tej soczystej i aromatycznej roladzie wieprzowej. Przygotowanie wykorzystuje także czosnek i bułkę tartą, które dodają smaku i struktury. Potrzebujesz jeszcze odrobiny oleju rzepakowego do smażenia.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 30 g
- Czosnek - 20 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Pieczarki - 400 g
- Ser żółty - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj mięso z jajkiem, bułką tartą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu.
- Mięso wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na prostokąt.
- Dodaj wystudzone pieczarki i plasterki sera żółtego.
- Roladę zawiń tak aby farsz nie wyleciał ze środka.
- Włóż do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w 180 st. C przez około godzinę.
Komentarz dietetyka
Roladę podawaj z ziemniakami z koperkiem i surówką.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk