Rolada szpinakowo-łososiowa
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Jajka, mleko, świeży szpinak i wędzony łosoś to kluczowe składniki w roladzie szpinakowo-łososiowej. Dodatek serka śmietankowego nada całości kremowej konsystencji, a świeży koperek i natka pietruszki podkreślą smaki. Połączenie tych składników sprawia, że rolada jest zarówno pyszna, jak i zdrowa, idealna na różne okazje.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 125 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 100 g
- Szpinak - 150 g
- Cukier - 5 g
- Łosoś wędzony - 300 g
- Serek śmietankowy - 250 g
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Przyprawy - sól, natka pietruszki świeża, koper, cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Wsyp liście szpinaku do miski. Oddziel białka od żółtek.
- Do szpinaku wlej mleko, dodaj szczyptę soli, cukier i żółtka. Całość bardzo dokładnie zblenduj.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj białka do masy szpinakowej.
- Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę szpinakową wyłóż na blachę i wyrównaj.
- Piecz przez 20 minut w 170 st. C., aż brzegi lekko się zarumienią.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwi. Zostaw na kilka minut. Następnie wyciągnij z piekarnika jeszcze ciepły placek. Razem z papierem zwiń w rulon i odstaw do ostudzenia.
- Wystudzony omlet rozwiń.
- Posmaruj placek serkiem śmietankowym.
- Na wierzch serka ułóż wędzonego łososia i posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
- Teraz zacznij powoli zwijać ciasny rulon. Równocześnie delikatnie ściągaj papier do pieczenia ze szpinakowego placka.
- Zwiniętą roladę owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30-40 minut.
- Przed podaniem pokrój w plastry i podawaj.
Komentarz dietetyka
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk