Rolada szpinakowa z łososiem
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Szpinak, wędzony łosoś i ser twarogowy – to główni bohaterowie rolady szpinakowej z łososiem. W połączeniu z jajkami, mąką i szczyptą proszku do pieczenia, tworzą wyjątkowo apetyczną i oryginalną przekąskę. Aromatyczny łosoś i kremowy twaróg świetnie komponują się z delikatnym smakiem szpinaku, tworząc miks smaków idealny na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Szpinak - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (4 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (do posmarowania blachy)
- Ser twarogowy półtłusty - 200 g
- Łosoś wędzony - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Zblenduj szpinak z żółtkami, 3 ząbkami czosnku, 0,25 łyżeczki soli, po 0,25 łyżeczki pieprzu i imbiru, mąką i proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.
- Delikatnie wymieszaj białka z masą szpinakową i wylej na blachę
- Piecz 10-15 minut w 180 C.
- Gdy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i uchyl piekarnik na 5 minut.
- Następnie zdejmij z ciasta papier i zawiń je ze ściereczką kuchenną w rulon.
- Twaróg zblenduj z dodatkiem szczypty pieprzu i soli.
- Gdy ciasto wystygnie rozwiń je, posmaruj serkiem i ułóż wędzonego łososia.
- Ponownie zwiń ciasto i odłóż do lodówki na godzinę.
- Pokrój roladę w plastry.
Komentarz dietetyka
Możesz obniżyć indeks glikemiczny rolady szpinakowej z łososiem zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny