Rolada szpinakowa z kurczakiem

Opublikowano: 16.05.2025 r.
Szpinak mrożony, delikatne piersi kurczaka i kremowy serek śmietankowy – to główne składniki przepisu na pyszną roladę szpinakową z kurczakiem. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem i cebulą tworzą zgrany duet, który zachwyci każdego smakosza. Idealne danie na obiad czy kolację, które jest zarówno sycące, jak i zdrowe.
Składniki dla 15 porcji:
- Szpinak mrożony - 400 g (1 opakowanie)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Serek śmietankowy - 200 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Olej rozgrzej na patelni, krótko zeszklij cebulę i czosnek.
- Wrzuć szpinak i duś pod przykryciem, dopraw do smaku ziołami.
- Ostudź szpinak i wymieszaj z żółtkami jaj, a białka ubij na sztywną pianą.
- Wyłóż szpinakowy farsz na blachę do pieczenia i wstaw do pieca na 20 minut w 180 st. C.
- W tym czasie podsmaż mięso pokrojone w kostkę lub w paski.
- Na spód szpinakowy wyłóż serek śmietankowy, kurczaka i dowolne warzywa.
- Zawiń całość w rulon i pokrój w paski o grubości 3-4 cm.
Komentarz dietetyka
Roladę możesz przygotować też w wersji bez mięsa, wystarczy, że pominiesz dodatek kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk