Rolada szpinakowa
Opublikowano: 04.09.2021 r.
Szpinak, jajka, łosoś wędzony i serek kanapkowy z czosnkiem – to sekrety sukcesu rolady szpinakowej. Szpinakowe ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i aromatycznym łososiem tworzy wyjątkową przekąskę, która zaskoczy każdego. Idealna na spotkania z przyjaciółmi czy rodzinne obiady. Prosta, a jednocześnie efektowna propozycja!
Składniki dla 10 porcji:
- Szpinak mrożony - 300 g (rozdrobniony)
- Jajko - 3 szt.
- Łosoś wędzony - 150 g
- Serek kanapkowy z czosnkiem - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Szpinak rozmroź, podsmaż go na patelni do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
- Białka jaj oddziel od żółtek.
- Do szpinaku dodaj żółtka, przyprawy i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Ubite białka połącz z masą szpinakową i dokładnie je wymieszaj.
- Ciasto szpinakowe wyłóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Papier do pieczenia możesz posmarować tłuszczem, aby ciasto lepiej od niego odeszło.
- Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.
- Ciasto szpinakowe posmaruj serkiem, ułóż na nie łososia wędzonego i zawiń ciasno.
- Gotową roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Rolada smakuje najlepiej po około 2 godzinach.
Komentarz dietetyka
Rolada szpinakowa to doskonała propozycja na przekąskę. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Pamiętaj jednak, że jest to danie dość kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny