Rolada śląska
Opublikowano: 05.11.2021 r.
Polędwica wołowa, boczek wędzony i ogórek kiszony to kluczowe składniki klasycznej rolady śląskiej. Ta tradycyjna potrawa to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych smakołyków, którą wzbogacają musztarda i cebula. Idealna na niedzielny obiad, pełna smaku i aromatu, doskonała w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica wołowa - 600 g
- Mięso mielone wołowe - 200 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Cebula - 100 g
- Ogórek kiszony - 30 g
- Musztarda - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w plastry oraz rozbij tłuczkiem do mięsa na kotlety.
- Cebulę, ogórka kiszonego i boczek pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojone składniki wymieszaj z mięsem mielonym.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Rozbite mięso posmaruj dokładnie musztardą i na każdy plaster dodaj farsz z mięsa mielonego.
- Zwiń rolady i zabezpiecz je wykałaczką przed rozpadnięciem.
- Rolady podsmaż na oleju, aż mięso się zarumieni.
- Następnie dodaj wodę i gotuj je do miękkości.
- Na koniec sos zaciągnij mąką i dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Mięso wołowe nie jest zalecane przez dietetyków ze względu na dużą ilość tłuszczy, dlatego jeśli chcemy przygotować zdrowszą wersję dania warto użyć schabu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk