Rolada serowa

Opublikowano: 08.06.2021 r.
W roladzie serowej główną rolę grają piersi kurczaka, ser gouda i pieczarki. Piersi kurczaka nadzielone serem, podsmażone pieczarki i cebula, a wszystko to z dodatkiem majonezu tworzy smaczną i soczystą potrawę. Idealne danie na rodzinny obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Ser gouda - 250 g
- Pieczarki - 250 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Jajko - 3 szt.
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Dodaj do niej starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i przypraw solą i pieprzem. Smaż przez krótką chwilę. Farsz przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
- Do dużej miski zetrzyj ser, dodaj majonez i jajka. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę serową. Rozprowadź dokładnie łyżką, by nie była zbyt grubo rozłożona w żadnym miejscu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- W tym czasie piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem, by były cienkie i przypraw je z każdej strony przyprawą do kurczaka.
- Ciasto serowe wyciągnij z piekarnika i delikatnie ściągnij z blaszki. Na środku poukładaj filety z kurczaka, a na nie wyłóż farsz z pieczarek. Całość delikatnie zroluj.
- Gotową roladę przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Gotową roladę pokrój na plasterki.
Komentarz dietetyka
To lepszy zamiennik dla sklepowych wędlin, gdyż jest przygotowany w domu, m mniejszą ilość soli, a także brak w nim czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny