Rolada marchewkowa
Opublikowano: 13.03.2021 r.
Marchewka, jajka, mascarpone i wędzony łosoś - to składniki, które sprawiają, że Rolada marchewkowa to prawdziwy hit na każdą okazję! Ta kombinacja smaków doskonale się uzupełnia, tworząc wyjątkową i apetyczną przekąskę, która zachwyci Twoich gości.
Składniki dla 10 porcji:
- Marchewka - 500 g (5 średnich sztuk)
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g
- Masło - 20 g
- Mascarpone - 250 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Przyprawy - papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Smaż tak długo aż odparuje nadmiar wody. Dodaj sól, czosnek oraz paprykę słodką. Wymieszaj dokładnie.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka oraz mąkę dodaj do podsmażonej marchewki i dokładnie wymieszaj.
- Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę.
- Łyżką dodawaj ubite białka do masy marchewkowej i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozsmaruj cienko (około 3-4 cm grubości) na dużej blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowe ciasto przestudź.
- Wystudzone ciasto posmaruj serkiem mascarpone, ułóż na nim plastry łososia wędzonego i zawiń roladę. Włóż do lodówki na 2-3 godziny.