Rolada drobiowa

Opublikowano: 22.04.2025 r.
Piersi kurczaka, pieczarki, cebula i ogórek kiszony - to kluczowe składniki naszej rolady drobiowej. W środku niespodziewanie skrywa się smakowite połączenie musztardy i duszonych pieczarek, które nadaje całości wyjątkowego charakteru. Idealna propozycja na obiad dla tych, którzy kochają proste, ale treściwe dania!
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Pieczarki - 150 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ogórek kiszony - 140 g (1 sztuki)
- Musztarda - 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka podziel na dwa filety i rozbij tłuczkiem.
- Posmaruj musztardą.
- Pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż z posiekaną cebulką na oliwie.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pieczarkami z cebulką.
- Farsz wykładaj na filety i zawijaj w roladkę. Możesz użyć wykałaczek, aby się nie rozpadły.
- Roladki obsmaż chwilę na patelni z każdej strony, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Komentarz dietetyka
Farsz z ogórków kiszonych, musztardy, pieczarek i cebuli jest dość ciężkostrawny, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym może być źle tolerowany.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk