Rogaliki z serem
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże, mleko oraz masło roślinne to podstawa naszych rogalików z serem. Do tego dorzucamy jajka i cukier, żeby nadać im słodyczy. Ser twarogowy chudy wypełnia wnętrze, a żółtko jajka i cukier puder tworzą idealne wykończenie. To przepis, który sprawi, że kuchnia wypełni się cudownym aromatem domowego wypieku!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 600 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Mleko 2% - 325 ml
- Masło roślinne - 100 g (roztopione)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 100 g
- Ser twarogowy chudy - 300 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Cukier puder - 50 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, miseczka, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Drożdże wymieszaj w misce z łyżką stołową cukru. Następnie dodaj łyżkę mąki i wlej pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
- Do czystej miski przesiej mąkę, dodaj do niej rozczyn z drożdży, mleko, 2 jajka, masło, cukier, szczyptę soli i wyrabiaj składniki ręką do uzyskania gładkiego ciasta.
- Tak wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj je ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 90 minut.
- Przygotuj nadzienie serowe: twaróg włóż do czystej miski, dodaj do niego żółtko z jaja (białko zostaw do posmarowania ciasta) i cukier puder. Składniki wymieszaj za pomocą blendera na gładką masę.
- Wyrośnięte ciasto połóż na posypanej mąką stolnicy, podziel je na 4 kawałki i każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra.
- Każdy placek pokrój na trójkąty, każdy trójkąt posmaruj masą serową i zwiń od podstawy do wierzchołka.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę ułóż zwinięte rogaliki, zachowując odstęp jeden od drugiego.
- Jajko z białkiem wymieszaj i posmaruj nim wierzch rogalików.
- Blaszkę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 25 minut.
- Upieczone rogaliki wyciągnij z z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Rogaliki z serem to doskonała propozycja na smaczny deser. Jet to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Rogaliki świetnie sprawdzą się jako posiłek zabierany do pracy i w podróż.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny