Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego
Opublikowano: 26.06.2022 r.
Ciasto francuskie, dżem truskawkowy niskosłodzony i jajko – te właśnie składniki sprawią, że przygotowanie rogalików będzie szybkie i proste. Gotowe ciasto, aromatyczny dżem i jajko do posmarowania sprawią, że będą one pyszne i złociste. Nie potrzebujesz więcej, by zaskoczyć rodzinę domowymi wypiekami prosto z piekarnika.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń rogalik.
- Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem.
- Każdy rogalik posmaruj jajkiem i posyp odrobiną cukru.
- Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
- Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem dżemu to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny