Rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem

Opublikowano: 19.06.2025 r.
Ciasto francuskie, ser twarogowy półtłusty i jajko – to główne składniki, które tworzą pyszne rogaliki z ciasta francuskiego z twarogiem. Dodatek jogurtu naturalnego i cukru sprawia, że nadzienie jest kremowe i lekko słodkie. Ten przepis jest szybki i prosty, idealny na domowe wypieki do porannej kawy lub na deser.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g (1 opakowanie)
- Ser twarogowy półtłusty - 200 g
- Jogurt naturalny - 50 ml (1/3 opakowania)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, pędzelek, blacha
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj twaróg z jogurtem i cukrem.
- Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałóż przygotowany twarożek i zawiń rogalik.
- Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie jest stosunkowo kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilości zwłaszcza na dietach redukcyjnych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk