Rogaliki z ciasta francuskiego z serem
Opublikowano: 26.06.2022 r.
Ciasto francuskie, ser twarogowy, jogurt naturalny i trochę cukru – z takiej prostoty wychodzą pyszne rogaliki z serem. Do tego cukier wanilinowy i jajko dla spójności masy, a efekt zaskakuje swoją delikatnością i smakiem. To idealna przekąska, gdy chcesz coś szybko i smacznie przygotować.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g
- Ser twarogowy chudy - 200 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Cukier wanilinowy - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż ser twarogowy, jogurt, cukier, cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj za pomocą widelca na jednolitą masę.
- Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na dość duże trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałóż twarożek i zawiń rogalik.
- Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miseczki wybij jajko i roztrzep je widelcem.
- Każdy rogalik posmaruj jajkiem.
- Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez około 30 minut.
- Po tym czasie rogaliki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Wykorzystanie twarogu sprawia, że rogaliki są dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny