Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
Opublikowano: 26.06.2022 r.
Ciasto francuskie, soczyste jabłka, odrobina cynamonu i cukier puder to przepis na pyszne rogaliki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Smak każdej sztuki dopełnia kilka kropel soku z cytryny, co dodaje im wyjątkowej świeżości. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Jabłko - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cynamon - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Cukier puder - 150 g
- Sok z cytryny - 30 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w półksiężyce.
- Jabłka włóż do miski, dodać do nich 3 łyżki cukru pudru, cynamon oraz połowę soku z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Ciasto francuskie pokój na trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałóż pokrojone jabłka i zawiń na kształt rogalików.
- Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
- Pozostały cukier puder, sok z cytryny oraz 3 łyżki wody zagotuj na małym ogniu, do momentu, gdy cukier się rozpuści.
- Upieczone rogaliki wyciągnij z piekarnika, posmaruj lukrem i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Dodatek jabłek sprawia, że deser jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny