Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Opublikowano: 29.04.2022 r.
Ciasto francuskie, czekolada mleczna i jajko – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić te pyszne rogaliki! Wyobraź sobie: delikatne, kruche ciasto, a w środku rozpuszczająca się, słodka czekolada. Idealne na szybki deser czy słodką przekąskę do kawy. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, nawet jeśli nie masz talentu kulinarnego.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kawałków.
- Na każdą jego część układamy pasek mlecznej czekolady.
- Kawałki ciasta zwijamy w rulon jak rogalik.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rogaliki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Rogaliki mają niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk