Rogaliki Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Drożdże świeże, mąka pszenna tortowa, śmietana 18% i marmolada to główne składniki naszych rogalików z Thermomixu. Całość uzupełniona masłem i margaryną do pieczenia daje niezwykle delikatne i puszyste ciasto. Słodki akcent stanowi marmolada w środku, która idealnie kontrastuje z maślanym smakiem ciasta, sprawiając, że te rogaliki są prawdziwą rozkoszą!
Składniki dla 48 porcji:
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Cukier - 45 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Masło - 100 g
- Margaryna do pieczenia - 125 g
- Marmolada - 250 g
- Białko jajka - 1 szt.
- Cukier - 30 g (duże kryształy)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 48
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, thermomix
Przepis krok po kroku
- Włóż do naczynia Thermomixa wszystkie składniki (oprócz marmolady, białka i grubego cukru).
- Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty / Interwał.
- Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiaj dłońmi.
- Podziel ciasto na 4 kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 milimetry.
- Podziel placek na 12 trójkątów.
- Na szerszej części trójkąta ułóż odrobinę marmolady (około pół łyżeczki).
- Zwiń, zaczynając od szerszej części w kształtne rogaliki.
- W podobny sposób przygotuj pozostałe kawałki ciasta.
- Gdy rogaliki są gotowe posmaruj je białkiem i posyp grubym cukrem.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 15 minut w 200 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała, proponuję wymienić cukier na naturalny słodzik np. ksylitol.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk