Rogaliki serowe
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Ser twarogowy tłusty, cukier waniliowy, olej rzepakowy i mąka pszenna to główne składniki, które sprawiają, że rogaliki serowe wychodzą przepyszne! Twaróg nadaje im delikatności, cukier waniliowy dodaje wyjątkowego aromatu, a olej rzepakowy sprawia, że są odpowiednio wilgotne. Z mąką pszenną stanowią idealną bazę do stworzenia tych małych przysmaków.
Składniki dla 24 porcji:
- Ser twarogowy tłusty - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 100 g
- Cukier waniliowy - 10 g
- Proszek do pieczenia - 15 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Sól - 2 g (szczypta)
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Mleko 3,2% - 20 ml (2 łyżki)
- Cukier puder - 100 g
- Przyprawy - sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Ser twarogowy zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.
- Do zmielonego twarogu dodaj cukier, cukier waniliowy i jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj olej do twarogu i ponownie wymieszaj.
- W drugiej dużej misce wymieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia.
- Do mokrych składników dodawaj po łyżce suchych i mieszaj. Po pewnym czasie zacznij ciasto ugniatać, aż będzie gładkie.
- Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, tak by miały kształt koła.
- Kółka podziel nożem na 12 "trójkątów".
- Każdy trójkąt zwiń w rulon, zaczynając od najszerszej części.
- Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 18-20 minut w 180 st. C.
- Zostaw do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki mleka i cukier puder, aż powstanie lukier.
- Lukrem polej ostudzone rogaliki.
Komentarz dietetyka
Twaróg to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk