Rogaliki krucho drożdżowe
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Mąka pszenna, masło, drożdże suche, jajka i powidła śliwkowe to podstawowe składniki w przepisie na rogaliki krucho drożdżowe. Te składniki tworzą klasyczne, domowe wypieki - idealne na leniwe popołudnie. Unikalne połączenie kruchości ciasta i słodyczy powideł sprawia, że rogaliki są naprawdę wyjątkowe i pyszne.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 250 g
- Drożdże suche - 12 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 20 g
- Śmietana 12% - 50 g
- Powidła śliwkowe - 220 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Śmietanę podgrzej lekko w rondelku. Dodaj do niej drożdże i cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez godzinę w lodówce.
- Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.
- Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny