Rogaliki drożdżowe z nutellą
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Drożdże świeże, mleko 2%, mąka pszenna i oczywiście krem czekoladowy typu Nutella – to główne składniki, które sprawią, że rogaliki drożdżowe z Nutellą będą nie do odparcia. Delikatne ciasto, pyszne nadzienie i zapach unoszący się w kuchni. Czego chcieć więcej? Przygotowanie tych rogalików to czysta przyjemność, a rezultat zdecydowanie zadowoli każdego łasucha.
Składniki dla 32 porcji:
- Krem czekoladowy typu nutella - 480 g (32 łyżeczki)
- Drożdże świeże - 33 g (1/3 opakowania)
- Mleko 2% - 125 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 550 - 555 g (4 szklanki i 1 łyżka)
- Cukier - 62 g (1/4 szklanki i 1 łyżka)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
Liczba porcji: 32
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Do miski rozkrusz drożdże i posyp je 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Następnie wlej 1/2 szklanki (125 ml) letniego mleka i całość dobrze wymieszaj. Rozczyn zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Roztop 1/2 kostki (100 g) masła i odstaw do ostygnięcia.
- Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki, a potem dodaj 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj suche składniki i dodaj 2 jajka, 1/2 szklanki (125 ml) mleka, ostudzone masło i rozczyn. Wstępnie połącz składniki za pomocą szpatułki, a potem zagnieć ciasto na stolnicy (ok. 10 minut). Ugniecione ciasto umieść w misce i przykryj ściereczką, a potem odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
- Gotowe ciasto podziel na 4 w miarę równe części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na okrąg pierwszy kawałek. Rozwałkowane ciasto podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nałóż łyżeczkę Nutelli, a następnie zwiń ciasto w rogaliki, zaczynając do strony z nadzieniem. Z pozostałymi kawałkami postąp w ten sam sposób.
- Pamiętając o odstawach, rozłóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia (na ok. 25 min).
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Zdejmij folię z rogalików i piecz je ok. 18-20 min (do przyrumienienia).