Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Drożdże świeże, soczyste jabłka i masło to kluczowe składniki, które nadają tym rogalikom wyjątkowy smak i aromat. Do tego dochodzą jajka oraz mąka pszenna, dzięki którym ciasto jest puszyste i delikatne. Wspomniane masełko klarowane dodaje nie tylko smaku, ale także sprawia, że nadzienie jest jeszcze bardziej kremowe.
Składniki dla 32 porcji:
- Jabłko - 600 g (3 sztuki)
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Cukier - 98 g (1/4 szklanki i 4 łyżki)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże - 33 g (1/3 opakowania)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 550 - 555 g (4 szklanki i 1 łyżka)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmir M)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 32
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Jabłka opłucz, osusz i obierz. Następnie podziel je na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne. Jabłka pokrój na małe kawałki. Skrop je 1 łyżeczką soku z cytryny.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wrzuć jabłka i posyp je 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Wymieszaj i podsmażaj ok. 10 minut, często mieszając. Odstaw do wystudzenia.
- W misce umieść 1/2 szklanki (125 ml) letniego mleka. Następnie rozkrusz drożdże i dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min do wyrośnięcia.
- 1/2 kostki (100 g) masła roztop i odstaw do wystudzenia.
- Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki. Następnie dodaj 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Całość wymieszaj, a potem dodaj 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 jajka, ostudzone masło i rozczyn. Wstępnie wymieszaj szpatułką, a potem przerzuć zawartości miski na stolnicę. Ciasto dobrze zagnieć (ok. 10 min). Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, ciasto umieść w misce i przykryj ściereczką, a potem odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Pierwszy kawałek umieść na podsypaną mąką stolnicy. Ciasto rozwałkuj na okrąg i podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż czubatą łyżeczkę jabłek, a następnie zwiń rogaliki, zaczynając od strony z nadzieniem. Z pozostałymi kawałkami ciasta zrób tak samo.
- Rogaliki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia (ok. 25 min).
- Zdejmij folię. Rogaliki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz je ok. 18-20 min (do przyrumienienia).